Foto4 NLP

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben NLP cursussen, trainingen, seminars of workshops gevolgd. Dus waarom jij eigenlijk niet?

Wat is NLP?

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een verzameling van technieken gericht op:

• het veranderen van ineffectief gedrag in effectief gedrag;
• het beter kunnen communiceren met anderen;
• het omzetten van waar jij van wegloopt in wat jij wilt bereiken;
• het sneller en effectiever bereiken van je doelen

“Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zul je ook altijd krijgen wat je kreeg.”

Wat betekent deze vooronderstelling voor jouw communicatie met de mensen om je heen? Je familie, je collega’s, je klanten, je buren? En hoe communiceer jij (onbewust) met jezelf?

NLP gaat over communicatie

Communicatie bestaat niet alleen uit de woorden die we spreken. Woorden of inhoud bepalen slechts 7% van het effect van onze communicatie; 38% wordt bepaald door ons taal- en stemgebruik, door de vorm waarin wij onze taal gieten (intonatie, stemvolume, formulering, etc.); en tot slot bepaalt onze fysiologie (lichaamshouding) maar 55% van het effect van onze communicatie. Het onderbewuste maakt dus een veel groter deel uit van onze communicatie dan veel mensen in eerste instantie zouden veronderstellen.

De letters van NLP staan voor:

Neuro

Het neurale stelsel waarin je alle gebeurtenissen in je leven en je eigen interpretaties daarvan hebt opgeslagen. Iedereen maakt vanaf zijn geboorte (en daarvoor al) van alles mee. Iedere gebeurtenis creëert een bepaald gevoel wat je onbewust vastlegt in je neurale gestel. Dit gevoel zorgt ervoor dat je soortgelijke gebeurtenissen in de toekomst hetzelfde interpreteert als de oorspronkelijke gebeurtenis. Er wordt als het ware een reactie of een automatische interpretatie afgevuurd. Zo komt het dat de ene persoon een bepaalde gebeurtenis of gedrag van iemand heel anders ervaart dan een andere persoon.

Linguïstisch

Deze interpretaties, die je dus in je hoofd of zenuwstelsel onzichtbaar creëert, breng je naar buiten via de taal (de linguïstiek). En taal is: wat je zegt (de inhoud), maar ook hoe je het zegt (toon, stemvolume, etc.) en wat je non verbaal uitstraalt (houding, gezichtsuitdrukking, etc.)

Programmeren

Op deze manier zijn wij mensen allemaal op een bepaalde manier geprogrammeerd. NLP biedt tal van technieken en inzichten om verborgen ineffectieve programma’s aan het licht te brengen (bewustwording) en je vervolgens te trainen in het aanleren van nieuwe effectievere programma’s of gedragspatronen (bekwaming). Dat geeft je als mens een geweldige mogelijkheid om je leven in eigen hand te nemen, de door jou gewenste werkelijkheid steeds meer zelf te creëren en dus te bereiken wat je bereiken wilt.

“Wij creëren onze eigen werkelijkheid”.

Kom in actie

Ben je toe aan verandering, verdieping, verrijking van je leven? Neem dan contact met ons op. We kunnen je individueel coachen m.b.v. NLP.