Foto4 NLP

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben NLP cursussen, trainingen, seminars of workshops gevolgd. Het heeft zijn waarde ruimschoots bewezen, maar kan ook verkeerd gebruikt worden om mensen te manipuleren. Zo gebruik ik het niet. Ik gebruik NLP ook niet meer actief of expliciet en ga slechts impliciet uit van een deel van de achterliggende filosofie.

Wat is NLP?

NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is een verzameling van technieken die behulpzaam zijn bij:

  • het beter leren kennen van jezelf;
  • het veranderen van ineffectief gedrag in effectief gedrag;
  • het beter kunnen communiceren met anderen;
  • het omzetten van onbewust vermijden naar bewust bereiken;
  • het sneller en effectiever bereiken van je doelen;
  • het aanleren van andere, effectievere gedragspatronen.

“Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zul je ook altijd krijgen wat je kreeg.”

 

De letters van NLP staan voor:

Neuro

Het neurale stelsel waarin je alle gebeurtenissen in je leven en je eigen interpretaties daarvan hebt opgeslagen. Iedereen maakt vanaf zijn geboorte (en daarvoor al) van alles mee. Iedere gebeurtenis creëert een bepaald gevoel dat je onbewust vastlegt in je neurale gestel. Dat gevoel zorgt ervoor dat je soortgelijke gebeurtenissen in de toekomst hetzelfde interpreteert als de oorspronkelijke gebeurtenis. Er wordt als het ware een reactie of een automatische interpretatie afgevuurd. Zo komt het dat de ene persoon een bepaalde gebeurtenis of gedrag van iemand heel anders ervaart dan een andere persoon.

Linguïstisch

Deze interpretaties, die je dus in je hoofd of zenuwstelsel onzichtbaar creëert, breng je naar buiten via de taal (de linguïstiek). En taal is: wat je zegt (de inhoud), maar ook hoe je het zegt (toon, stemvolume, etc.) en wat je non verbaal uitstraalt (houding, gezichtsuitdrukking, etc.)

Programmeren

Op deze manier zijn wij mensen allemaal op een bepaalde manier geprogrammeerd. NLP biedt tal van technieken en inzichten om verborgen ineffectieve programma’s aan het licht te brengen (bewustwording) en je vervolgens te trainen in het aanleren van nieuwe effectievere programma’s of gedragspatronen (bekwaming). Dat geeft je als mens een geweldige mogelijkheid om je leven meer in eigen hand te nemen, de door jou gewenste werkelijkheid steeds meer zelf te creëren en dus beter te bereiken wat je bereiken wilt.

“Wij creëren onze eigen werkelijkheid”.

Belangrijke disclaimer

Bovenstaande uitspraak heeft betrekking op ons totale zelf. Dat is veel groter dan onze beperkte persoonlijkheid. Deze laatste is nog lang niet zover dat hij of zij álles zelf kan bepalen. Er is een veel grotere spirituele werkelijkheid om onze persoonlijkheid (of ons lagere zelf) heen waar we ons niet of nauwelijks bewust van zijn. Dus NLP is geen wondermiddel waarmee we onze werkelijkheid precies zo kunnen bepalen als we vanuit onze egoïstische persoonlijkheid graag zouden willen.

Wil je meer weten over wat hierboven staat, kijk dan eens op de pagina Tijdloze Wijsheid.

Kom in actie

Ben je toe aan verandering, verdieping, verrijking van je leven? Neem dan gerust contact op.