(Door Eric)

Foto coachkamer 242, particulieren

Een burnout is vervelend. Zowel voor jou als voor je omgeving en je eventuele werkgever. Je bent gesloopt. Je voelt je ellendig en leeg. Je weet niet meer wat je moet. Je bent nergens meer toe in staat. Je bent uitgevallen en het lijkt wel even te gaan duren. Wat nu?

Besef om te beginen dat een burnout, net zoals elke crisis, vooral een kans is! Een kans om jezelf daadwerkelijk en fundamenteel onder de loep te nemen. Waardoor ben je leeggelopen? Waar is je energie van weggelekt? Waarmee kun je jezelf weer opladen? Waar krijg je energie van? Weet je dat? Ken je jezelf?

Zelfonderzoek is misschien wel het belangrijkste wat een mens te doen heeft. “KEN U ZELVE.” Niet voor niets is deze inscriptie gevonden in de Tempel van Apollo in Delphi, en wordt toegeschreven aan Griekse Wijsgeren als Pythagoras en Socrates. Wij realiseren ons het belang van zelfonderzoek vaak niet. Of we vinden het veel te lastig. We zijn liever druk druk druk met van alles en nog wat. Zodat we maar niet bij onszelf stil hoeven staan. Zodat we maar niet hoeven te voelen. Op dat voelen kom ik in een volgende post nog terug.

Maar onze innerlijke gevoelens laten zich niet permanent onderdrukken. We kunnen blijven vluchten in werk, in drank, in drugs, in seks, in TV kijken, in van alles en nog wat. Maar er komt een moment dat onze innerlijke pijn zich naar de oppervlakte drukt. Dwars door alle uiterlijke afleidingen heen. En dan zijn de rapen gaar. We weten dan niet meer wat te doen.

Dan is het de hoogste tijd om hulp in te schakelen. Van een professionele begeleider, coach of therapeut. Niet dat die het voor jou gaat oplossen. Maar wel om je een stuk te begeleiden en je te helpen om wakker te worden en te zien waar je mee bezig bent geweest. Dat het nu echt fundamenteel anders zal moeten. Dat je vooral niet weer de oude moet worden. Maar dat je je nieuwe ik dient te vinden. Of beter: je werkelijke ik.

Dit soort hulp kan en zal je verder helpen. Maar uiteindelijk zul je zelf in actie moeten komen. Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen.

Kijk voor meer informatie op persoonlijke-coaching/en crisiscoaching. Of neem contact met ons op.