(Door Eric)

Spelende olifanten in de wolken

Je kunt de ademhaling beschouwen als een draad, of een keten die alle gebeurtenissen in je leven aan elkaar schakelt en verbindt, van de geboorte, het begin, tot de dood, het einde. De ademhaling is er altijd, op ieder moment, bewegend als een rivier. Het eerste wat je doet als je hier op aarde komt is inademen, en het laatste voordat je weer vertrekt is uitademen. Het leven speelt zich letterlijk tussen de in- en de uitademing af. Dat geldt overigens voor iedere in- en uitademing. Daartussen stroomt het leven. Daarom brengt bewust ademen je in contact met het leven en de kracht van het Hier en Nu.

Meestal zijn we niet in contact met onze ademhaling. Deze is er gewoon, we hebben er geen aandacht voor, we doen het op de automatische piloot. Daarom is een van de eerste dingen die we doen bij een aandacht-training je leren hoe je er meer bewust van kunt worden.

Heb je bijvoorbeeld ooit opgemerkt hoe je ademhaling verandert met je stemming, je gedachten of je lichaamsbewegingen? Dat deze kort en oppervlakkig is als je gespannen of boos bent, snel als je opgewonden bent, langzaam en vol als je rustig of gelukkig bent, en bijna verdwijnt of stokt als je bang bent? De adem is altijd bij ons. Je kunt ze gebruiken als gereedschap, als een anker, om stabiliteit in lichaam en geest te brengen. Als je er tenminste voor kiest om je er bewust van te worden, door er regelmatig je aandacht op te richten. Dat kan op ieder moment in je alledaagse leven.

Je bewust leren worden van je ademhaling vergt natuurlijk oefening. Je kunt de adem leren gebruiken om je bewustzijn te richten op verschillende aspecten van het leven. Bijv. om gespannen spieren te ontspannen, of om te focussen op een situatie die aandacht vereist, of om de spanning even van je hoofd te halen. Je kunt de ademhaling ook gebruiken om te leren omgaan met pijn, boosheid of de stress van het dagelijkse werk en leven.

Door je te focussen op je ademhaling, een paar keer heel bewust in en uit te ademen, richt je jouw bewustzijn op het Hier en Nu. Je bent dan even weg uit je hoofd, waar permanent gedachten doorheen gaan. Het denkproces is een proces buiten het hier en nu. Wanneer je denkt ben je óf in het verleden, je denkt dan aan iets wat al gebeurd is, óf in de toekomst, dan denk je aan iets wat nog moet gebeuren. Als je bewust ademt ben je met je aandacht in je lichaam, bij je ademhaling, en dat vindt Nu plaats. Dit ontspant je vaak o zo drukke hoofd en helpt om stress beter te hanteren en burn-out te voorkomen.

Je hoeft de ademhaling niet te controleren. Merk hem gewoon op en leer hem kennen, als een vriend. Het enige wat nodig is, is observeren, kijken, en de ademhaling ervaren met interesse, op een ontspannen manier.

Dit is wat je onder andere leert in een Mindfulness programma. Zie voor meer informatie mindfulness. Of kijk eens bij Ademwerk.

Neem gerust contact op als je meer wilt weten.